Febrer 28, 2019

DONES PROGRAMADORES DE VIDEOJOCS


Les dones en la indústria dels videojocs s’enfronten a reptes i situacions de desigualtat, igual que en altres àmbits del sector tecnològic o científic. Segons un estudi de M2 Research, les dones ocupen actualment el 15% de llocs de treball a la indústria dels videojocs.

A continuació us deixem amb dones que van destacar en el món dels videojocs:

Carol Shaw

La primera desenvolupadora de la qual es té notícia va ser Carol Shaw, la qual va treballar per Atari. El primer joc publicat per Shaw va ser 3D tic-tac-toe en 1979. L’any 1980 va publicar Vídeo Checker per Atari. El 1982 va ser reclutada per Activision on va programar el joc River Raid.


Dona Bailey

Va fitxar per Atari el 1980 per treballar en la seva divisió de coin-ops. Quan va arribar a la companyia, Bailey va començar a apuntar en una petita llibreta diverses idees per a possibles videojocs; de les 30, més o menys, que tenia, només una s’escapava del plantejament típic de l’època. En aquell moment va néixer ‘Centipede’, un arcade del tipus shoot ‘em up que Atari va treure a la llum el 1981. L’ambientació, les pantalles, els colors pastels dels gràfics i altres aspectes de ‘Centipede’ eren clares aportacions de Bailey, que desitjava que la recreativa fos tan atractiva per a dones com ho eren per als homes. ‘Centipede’ va ser el segon arcade, darrere de ‘Pac-Man’, en tenir una base femenina de gamers molt important i significativa.


Robin Hunicke

Va crear una versió dels SIMS per a la WII que es va dir MySims l’any 2007. És cofundadora de Funomena, una empresa creadora de videojocs. Ha guanyat alguns premis com l’atorgat per Microsoft: Women in Gaming Award for Design. És productora i també professora a la Universitat de California a Santa Cruz. Hunicke és reconeguda en la indústria pel seu suport al desenvolupament de videojocs independents, l’experimentació en disseny de videojocs, la investigació del problema de l’adaptació dinàmica i la defensa de les dones en la indústria dels videojocs.


Kim Swift

Ella va ser creadora del videojoc Portal, el qual és com un trencaclosques on el jugador podrà teletransportar a diversos llocs dins el joc. Va ser creat el 2007 i sens dubte va ser MOLT revolucionari en la seva època. Va ser aclamat com un dels jocs més originals. Ara Kim està com a directora de disseny en EA Motive Studios.


Amy Hennig

És una de les MESTRES de la programació i disseny de videojocs. Ella va començar treballant per Super Nintendo i un dels seus primers jocs va ser Michael Jordan: Chaos in the Windy City. Després se’n va anar a treballar a Naughty Dog i va treballar en els primers projectes de l’empresa. Va ser directora creativa del joc Uncharted i, pel que sembla, actualment treballa en EA.


Corrinne Yu

Una de les programadores més cotitzades responsable del pilar base del motor gràfic de 343 Industries per Halo 4, el cel shading del motor de Borderlands i una part important de les físiques de l’Unreal Engine 3. Corrinne ha treballat en 3D Realms, Gearbox, Nvidia, Id Software, Bungie. En l’actualitat treballa en Naughty Dog.


Roberta Williams

Roberta Williams va desenvolupar Mystery House, considerada la primera aventura gràfica de la història. Va crear, al costat del seu marit, l’empresa On-line Systems que posteriorment es va convertir en Serra.


Brenda Romero

Romero va participar en el desenvolupament les sèries de Wizardry RPG game entre 1980 i 2005. Posteriorment va treballar per Atari en el desenvolupament de les sèries Dungeons and Dragons. Va ser l’encarregada de dissenyar “The Mansion”, un joc de simulació semblant a The Sims. Romero ha rebut el premi Bafta en reconeixement a la seva contribució a la indústria.


Aya Kyogoku

Kyogoku va ser la codirectora d’Animal Crossing: New Leaf, creant equip amb Isao Moro per a produir les sèries d’Animal Crossing. Aya també va ser guionista a The Legend of Zelda: Twilight Princess i Legend of Zelda: Four Swords Adventure. Durant el seu treball a Animal Crossing va fer un treball a ressaltar el caràcter divertit del joc, el sentit de l’exploració i la tranquil·litat. Igual que Brenda Romero, Kyogaku va treballar per Wizardry amb Tale of the Forsaken Land.


Jennell Jaquays

Autora oficial de diversos escenaris de Dungeons and Dragons. Als anys 80, va ser la dissenyadora de diversos escenaris de Pac-Man i Donkey Kong per ColecoVision home arcade console. També ha treballat per Electronic Arts i una llarga llista d’empreses dedicades als videojocs durant els 90 – 2000, incloent-hi el disseny artístic de Halo Wars i Age of Empires III. Més recentment, ha estat directora de disseny de nivells per World of Darkness MMO i membre fundador de Olde Skuul, un estudi de desenvolupament de videojocs format per quatre dones veteranes de la indústria dels videojocs i els jocs de taula.